ANNETTES VÄRLD

 

Hej och välkommen till min sida!

Tyger, knappar, band, mönster, färger, former – detta har alltid varit en naturlig del i mitt liv. Att sy på symaskin eller för hand tycker jag är härligt. När tråden syr genom tyg och knapp – en härlig känsla!

När jag som nyexaminerad textillärare vid Göteborgs Universitet flyttade tillbaka till Helsingborg, började beställningarna på dräkter, sommarklänningar att komma in. Efter ytterligare utbildningar på Tillskärare Akademien i Köpenhamn tog jag även emot mer avancerade beställningar.

Som textillärare på flera av Helsingborgs små och stora skolor gillade jag arbetet i salen med de fria kreativa och krävande lektionerna med många barn och ungdomar med många önskemål. Samtidigt som jag arbetade på skolorna öppnade jag även ett skrädderi, som hade öppet på eftermiddagarna. På så sätt fick jag utlopp både för slöjdundervisningen med barnen och mitt eget kreativa skapande. Balklänningar, brudklänningar, historiska korsetter, blusar och kjolar till fest var ofta temat i mitt Haute-couture-skrädderi. Materialen var härliga att arbeta i: Silke i alla dess former, vacker bomullssatin eller högklassiga ylletyger.

Under tiden som jag sydde i skrädderiet satt jag och funderade över hur jag kunde göra slöjdundervisningen lättare och roligare. Jag ville att eleverna själva skulle kunna vara motorn i sin utveckling och inte passivt mottagande. Jag började utveckla läromedlet “SLÖJD-serien” för textilslöjden i skolorna. Sä här nästan 20 år efter mina första illustrationer – är jag stolt över att de flesta skolorna arbetar efter min SLÖJD-serie.

För cirka 10 år sedan började jag utveckla egna scrapbookingpapper och tyger. För att göra en lång historia kort; så startade jag mitt klädmärke efter sex års förarbete. En morgon reste jag till Portugal och började leta samarbetspartners. Flera duktiga producenter och ett besök på Portugals största tygtryckerier gav mig massor av ny kunskap. Jag reste till Köpenhamn för ett möte, men kom av en händelse via fel entré förbi ett företag från Indien med två bröder, som visade sig vara duktiga på bomullsodling, vävning, stickning och inte minst sömnad av kläder. Full produktion med egendesignade tyger och kläder startades. De båda bröderna är fortfarande mina vänner.

Nu har jag kommit till den tid i mitt liv som jag drömt om i många år. Min familj har flyttat till Sälen i Dalarna och njuter av fjället både sommar och vinter. Varje dag kommer nya idéer och jag samlar upp dessa på olika sätt i skissböcker, känslor, färgprov och resminnen. När jag sedan ska skapa en ny kollektion finns redan känslan för dess färgnyans och struktur klar. Att få arbeta fram tygernas mönster och färger, konstruera och gradera kläderna så det passar både för barn och vuxna, ja, det gillar jag.

Nu vet du lite mer om mig och min bakgrund. Har vi tur kanske vi ses på en sykurs eller på en mässa. Jag hälsar dig välkommen att höra av dig om du har tankar eller frågor.

Välkommen in i min textila värld!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.